Stări de conștiință (Niveluri FOCUS)

Prin explorările și călatoriile în afara corpului pe care Bob le-a realizat de-a lungul timpului, a reușit să cartografieze stările de conștiință pe care el le-a experimentat, creând astfel un sistem de referință. Acest sistem de referință a putut fi ușor de utilizat în sesiunile de explorare din laboratoarele de cercetare. „Focus” plus un număr este terminologia simplă pe care Bob o folosea pentru a desemna anumite stări de conștiință. În cercetările sale, el a descoperit că subiecții, atunci când ascultau anumite seturi de frecvențe, aveau tendința de a raporta experiențe similare (de exemplu, „corpul meu era profund relaxat, dar mintea mea era alertă și trează”). Indivizii și-au defazat conștiința la diferite grade față de realitatea fizică și de aportul senzorial fizic. „Focusul” lor se schimbase. Numerele setate de Bob nu au o semnificație matematică sau științifică. Sistemul de referință creat era folosit pentru a diferenția mai ușor stările de conștiință care erau explorate.

O gamă largă de programe rezidențiale, oferite de Institutul Monroe, permit participanților să acceseze și să exploreze diverse stări de conștiință (niveluri Focus).

Stările de conștiință (niveluri Focus):

Focus 1: „C-1”

Starea de veghe. Starea în care suntem treji și alerți, aici și acum, în această realitate fizică de spațiu și timp.

Focus 10: „Minte trează/corp adormit”

O stare de conștiință în care corpul fizic este adormit sau profund relaxat, iar mintea este trează și alertă. Conștiința nu este afectată de semnalele  corpului fizic. Focus 10 este o stare de bază pentru explorarea conștiinței.

Focus 11: „Canalul de acces”

O stare care oferă acces la „Sinele total”, în care se pot trimite și primi informații benefice. Focus 11 include de obicei o „Comandă de funcție” pentru aplicarea sa în viața de zi cu zi.

Focus 12: Starea de conștiință extinsă”

O stare în care conștientizarea este extinsă mult peste limitele celor cinci simțuri fizice. Focus 12 oferă oportunități pentru explorarea realităților non-fizice, primirea de răspunsuri la întrebări, rezolvarea problemelor, exprimarea creativității  și în multe alte scopuri, prin intenție.

Focus 15: „Starea fără timp” 

Această stare permite explorarea conștientă „fără perceperea timpului” sau „a tuturor timpurilor”. Unii percep Focus 15 ca pe o stare de „Vid”, un sentiment de claritate și liniște. Alții văd acest tărâm vibrațional ca fiind destul de activ și au un sentiment de atemporalitate, forță și capacitate de a crea tipare dincolo de coordonatele spațiu-timp.

Focus 18:Nivelul inimii”

Starea în care experimentezi vibrația iubirii necondiționate și înveți să o accesezi și să o exprimi în viața de zi de zi.

Focus 21: „Puntea către alte sisteme de energie”

O stare de conștiință care leagă tărâmurile fizice de cele non-fizice, în care este posibil accesul la energii, inteligență, ghidare și exprimare non-fizică.

Focus 22: „Aici și acolo”

O stare de conștiință parțială, experimentată de cei care suferă de delir, dependență chimică, alcoolism sau demență. Persoanele care sunt în comă, inconștiente sau anesteziate pot fi, de asemenea, parțial în această stare. Experiențele din Focus 22 ar putea trece drept vise sau halucinații.

Focus 23: „Nou-plecații” sau „Nou-veniții”

O stare în care se găsesc oamenii imediat după moartea fizică dar care nu au fost în măsură să o recunoască sau să o accepte. Unii oameni nu sunt capabili să se elibereze de legăturile lor cu sistemul de viață al Pământului (răzbunare, îngrijorare pentru copiii lor, afaceri neterminate etc.). Sunt oarecum „blocați”.

Focus 24, 25, 26„Teritoriile sistemelor de credință”

Stări în care se găsesc ființele non-fizice (oameni care și-au făcut tranziția din viața fizică) din toate perioadele și zonele, adepți ai diverselor convingeri și concepte, inclusiv credințe religioase și filosofice cu privire la existența vieții după moarte. Ființele sunt atrase în diversele grupuri în funcție de credința pe care au îmbrățișat-o în timpul vieții pe Pământ.

Focus 27: „Parcul”

Parcul este o  „stație”  sau un  „centru de recepție”  conceput pentru a ușura traumele și șocul celor care tocmai au făcut tranziția de la viața fizică. Acest spatiu este o creație a minții umane. Parcul oferă vindecare, regenerare, revizuire a vieții, consiliere și alte oportunități pentru noii sosiți, care vor decide în cele din urmă următorul obiectiv în drumul lor către explorarea extinsă a conștiinței și contopire universală.

Focus 34/35:  „Reuniunea”

Așa cum a descris Bob în cartea sa „Călătorii îndepărtate’’, este o stare de conștiință care permite comunicarea cu inteligențele superioare reunite pentru a observa ce se întâmplă pe Pământ. În plus, această stare de conștiință facilitează înțelegerea unor aspecte din Eul Total, mai precis Eu-Acolo.

Focus 42: „Clusterul Eu-Acolo”

O stare de conștiință care permite explorarea clusterului Eu Acolo și recunoașterea și revendicarea mai multor aspecte ale Sinelui Total. Această stare este adesea folosită pentru explorare galactică, precum și pentru reamintire extinsă și integrarea Sinelui multidimensional.

Focus 49: „Oceanul  infinit al clusterelor Eu-Acolo”

Această stare de conștiință oferă acces la îndrumări de ordin superior, ale „Consiliului clusterului”. Sprijină explorarea intergalactică și multidimensională extinsă, conștiința cosmică și cunoașterea de sine.