Robert Allan Monroe

Moştenirea lăsată de Robert A. Monroe umanității

Robert A. Monroe, un prosper om de afaceri şi o figură remarcabilă în lumea showbizului din anii ’50, un familist dedicat și un cunoscut pionier în investigarea conștiinței, a câștigat recunoașterea globală ca vizionar și explorator al conștiinței umane. Și-a dedicat toată viața cercetării conștiinței umane, a dezvoltat și brevetat Hemi-Sync®, o tehnologie audio puternică și a fondat Institutul Monroe, o organizație globală dedicată extinderii utilizării și înțelegerii conștiinței, extinderii potențialului uman.

A fost o persoană extrem de creativă iar dintre marile lui pasiuni amintesc: muzica, ingineria de sunet, arhitectura modernă, aeronautica şi mecanica.
S-a născut în Indiana la 30 octombrie 1915, al treilea din cei patru copii; tatăl profesor de colegiu și mama medic, a crescut în Lexington, Kentucky. Era o persoană neobișnuită încă de la o vârstă fragedă, cu abilități intelectuale și emoționale dezvoltate inegal, neobișnuit de matur și independent, o persoană foarte curioasă, foarte creativă, căutând în mod constant răspunsuri.

A urmat cursurile Universității de Stat din Ohio și a absolvit în 1937 cu o diplomă de licență în Filologie – Limba Engleză. Bob Monroe a lucrat ca scenarist și regizor la două posturi de radio din Ohio. Doi ani mai târziu s-a mutat la New York și și-a extins cariera de difuzare, producând programe de radio săptămânale și formând propria companie de producție de radio în 1950. Pe lângă faptul că a fost la sfârșitul anilor ’40 și începutul anilor ’50 una dintre cele mai importante figuri din industria radioului, Bob a fost de asemenea, un bun inovator. El a fost printre primii care au folosit bandă magnetică, în producția programelor sale radio.

Bazându-se pe acest succes, compania de producție a lui Bob Monroe a achiziționat mai multe posturi de radio în Carolina de Nord și Virginia și mai târziu s-a ocupat de dezvoltarea sistemelor de televiziune prin cablu.

În acestă perioadă a vieții sale, Monroe a devenit cunoscut și ca un compozitor de muzică pentru radio, televiziune și filme. Folosea teme muzicale menite să evoce răspunsul emoțional la ascultător, anticipând astfel eforturile sale ulterioare în dezvoltarea timpurie a Metamusic®.

Din experiența sa la radio, el știa că oamenii sunt extrem de receptivi la sunet și acesta a devenit stimulul pe care l-a studiat. Cercetarea sa de pionierat din anii ’50 a dus la descoperirea faptului că unele modele de sunet au efecte benefice identificabile asupra capacităților noastre. Era convins că sunetele pot fi folosite şi într-un alt mod, mult mai creativ şi util decât o făcuse până atunci.
A fost interesat de diferite metode de învățare prin autosugestie în timpul somnului, tehnici care folosesc sunetul și astfel în 1956, Compania Monroe a înființat o Divizie de Cercetare și Dezvoltare pentru a studia efectele diferitelor modele de sunet, în special pentru învățărea în timpul somnului. Marea provocare a acestui proiect a fost aceea că, pentru a putea învăţa ceva în timpul somnului, era absolut necesar ca subiecţii să doarmă. Astfel au început să testeze diferite combinăţii de sunete binaurale pentru a le induce subiecţilor o stare naturală de somn.
În 1958, în timp ce el însuși era subiect de testare, Bob a început să experimenteze stări de conștiință în care se simțea separat de corpul său fizic – ceea ce el a descris ca fiind o „experiență în afara corpului” (Out of Body Experience, prescurtat OBE). Această experienţă spontană de extracorporalizare a modificat cursul vieţii sale cât şi direcţia cercetărilor sale profesionale.
După prima sa călătorie în afara corpului, această experienţă a început să reapară atât de des încât a crezut că este grav bolnav sau, mai rău, că înnebunea. Îngrijorat de starea lui, a consultat diverşi medici şi psihiatri care i-au făcut nenumărate teste şi analize şi toţi i-au spus că starea lui de sănătate este bună. A acceptat, în cele din urmă, acest „talent” necerut după ce prietenul lui, psihologul dr. Foster Bradshaw, i-a spus că acest fenomen este foarte bine cunoscut de yoghini, pentru ei această stare este una foarte naturală.
A început să scrie un jurnal al experienţelor sale, însemnând cu obiectivitatea unui reporter, tot ceea ce i se întâmpla, tot ceea ce trăia. Ştia că relatările lui despre călătoriile sale în alte dimensiuni pot suna extrem de straniu, ca notele unui bolnav mintal.
Pe acest jurnal se bazează prima sa carte, „Journeys Out of the Body”, apărută în 1971 (cartea a fost tradusă şi în limba română cu titlul: „Călătorii în afara corpului”, publicată de editura For You în 2008). Cartea a fost extrem de bine primită atât de public cât şi de cei pentru care Bob îşi făcea probleme la început, partenerii lui de afaceri.

Cartea „Călătorii în afara corpului” a atras atenţia mediilor academice. O serie de personalităţi din lumea ştiinţifică: cercetători din domeniul psihologiei, psihiatriei, neurologiei, fizicii acustice, biochimiei, medicinei, educației cât şi personalităţi din domeniul spiritualităţii s-au alăturat Diviziei de Cercetare, curioşi să afle despre ce vorbea de fapt acest om, pentru a studia şi a înţelege fenomenele stranii care i se întâmplau și mai ales cu scopul de a găsi sunetele specifice care să genereaze și să susțină anumite stări de conștiință.
În anii ’70, Bob, cu ajutorul unor voluntari, a început să pună temelia pentru a aduce ceva de valoare unui număr cât mai mare de oameni din întreaga lume, de fapt întregii umanități și a construit un laborator special conceput la Whistlefield, casa lui din Virginia, unde trăia cu familia. Deși a numit inițial laboratorul „Whistlefield Research Laboratories”, el a schimbat curând numele în Institutul de Științe Aplicate Monroe (M.I.A.S). Abia în 1985, M.I.A.S. a fost numit Institutul Monroe, cunoscut acum sub denumirea de MI.
Această „echipă de cercetare”, care ulterior a devenit cunoscută sub numele de Explorers, (Exploratorii), a început să experimenteze utilizarea tehnologiilor de sunet ca mijloc de a induce diferite stări de conștiință. Aceștia erau voluntari, persoane private, care nu primeau recompense financiare.
Informațiile despre modul în care răspundeau la sunetele particulare pe care le combina și le trimitea prin intermediul căștilor erau monitorizate de Robert Monroe și de personalul Departamentului de Cercetare, „exploratorii” acestor medii non-fizice comunicau verbal percepțiile lor astfel încât Bob să poată determina corelarea sunetelor cu experiențele relatate. Alt mod în care Bob a observat ce se întâmpla cu fiecare explorator a fost prin răspunsul galvanic al pielii transmis în camera de control de la electrozii aplicați pe pielea exploratorilor și anume schimbările în starea fizică, de relaxare sau tensiune.
Exploratorii comunicau cu Bob pe parcursul sesiunii, punând întrebări și comentând din când în când, astfel încât sesiunea să fie mai degrabă un dialog decât un monolog.
Pentru etichetarea stărilor de conștiință în care se aflau, sau la care se concentrau, Bob a considerat că folosirea numerelor era o modalitate simplă de a identifica aceste stări. C-1, starea de a fi complet treaz și în alertă, Focus 10, starea – minte trează/ corp adormit, Focus 12, starea de conștiință extinsă, Focus 15, starea în afara timpului etc.
În prezent, există 32 de fragmente înregistrate în acest proiect de cercetare preluate din sute de ore de sesiuni de laborator. Seria Explorer poate fi găsită pe site-ul MI la Resurse media.

În această perioadă s-au legat câteva prietenii profunde care au durat până la sfârşitul vieţii lui. Printre aceste prietenii se numără cele cu celebrul profesor emerit, doctor în psihologie, Charles Tart, cercetător consacrat în domeniul psihologiei transpersonale şi a stărilor de conştiinţă modificată, cu Jim Beal, cercetător în domeniul câmpurilor electromagnetice şi al efectelor pe care aceste câmpuri la au asupra sistemelor vii, cu fizicianul şi cercetătorul dr. Thomas Campbell, care se ocupa în aceea perioadă de aplicarea matematicii şi fizicii clasice asupra sistemelor electromagnetice (acesta din urmă a devenit cercetător important al conştiinţei în cadrul MI) şi cu psihiatrul elveţian Elisabeth Kübler-Ross, un pionier în domeniul cercetărilor efectuate asupra experienţelor din apropierea morţii, care a scris o serie de cărţi despre acest subiect.
Tânărul şi foarte talentatul compozitor şi inginer de sunet, Mark Certo avea să devină omul de bază a lui Bob Monroe. Mark a rămas alături de el până la sfârşit şi au lucrat împreună la rafinarea sunetelor Hemi-Sync® şi dezvoltarea continuă a tehnologiei.
Alţii au venit ca oaspeţi, printre cei mai frecvenţi fiind: fizicienii Hal Puthoff şi Russell Targ, ambii cercetători în fenomenele de psihokinezie – cei doi au dezvoltat la Stanford pentru U.S. Army, Programul de Vedere la Distanţă, la fel şi psihologul şi cercetătorul fenomenelor parapsihologice Stanley Krippner şi John Lilly, cercetător al comportamentului delfinilor, psihiatrul de origine cehă Stanislav Grof, „părintele” Respiraţiei Holotropice precum și alții. S. Grof a întemeiat Institutului de Ştiinţe Noetice cu care Institutul Monroe, mai târziu, sub conducerea lui Laurie Monroe, va deveni partener strategic. Cu toţii au fost captivaţi de munca lui Monroe.
Această cercetare a dus la dezvoltarea unei tehnologii patentate de ghidare audio, neinvazivă și ușor de utilizat, cunoscută sub numele Hemi-Sync®, care folosește bătăile binaurale pentru sincronizarea emisferelor cerebrale cât și la producerea unei game uriașe de înregistrări specifice pentru a ajuta oamenii să rezolve diferite probleme legate de sănătate și de evoluție personală.
Hemi-Sync®, utilizează modele de sunet pentru a ajuta la crearea simultană a unei forme de undă identice în ambele emisfere ale creierului. Aceasta înseamnă că atunci când urechea aude un anumit tip de semnal sonor, creierul tinde să răspundă sau să „rezoneze” cu semnale electrice similare. Nu este un sunet real, este un semnal electric care poate fi creat numai de emisferele cerebrale, care acționează și care lucrează împreună.
A descoperit că anumite modele de sunet pot să modifice undele creierului pentru a produce răspunsuri previzibile. De exemplu, anumite combinații de frecvențe sporesc vigilența, altele induc somnul iar altele evocă stări extinse ale conștiinței.
Tehnologia audio Hemi-Sync® îi învață pe utilizatori să atingă prin intenție diferite stări de conștiință, extinzându-și percepțiile iar prin aceste experiențe personale să înțeleagă că viața lor fizică nu este singura existență, că sunt mai mult decât corpul lor fizic.
Cu fiecare an care trecea, au fost descoperite și testate noi aplicații pentru tehnologia sa audio.
Aplicațiile Hemi-Sync® s-au dovedit a fi variate, inclusiv în domenii precum gestionarea durerii, învățarea și memorarea, hiperactivitatea, sprijinul pentru pacienții cu cancer, ameliorarea stresului, modelele de somn, sarcina și nașterea, depresia și multe altele.
Lucrul cu această tehnologie audio permite individului să exploreze întregul spectru al conștiinței. Odată ce sunteți familiarizat cu procesul Hemi-Sync®, nu mai trebuie să ascultați semnalele sonore pentru a trece de la o starea a conștiinței la alta. Ea devine a doua natură; pe un gând sau o respirație, puteți trece de la conștiința obișnuită a stării de veghe la o stare de conștiință extinsă, o stare de meditație profundă etc.
După succesul primei sale cărții, Bob a fost invitat să desfășoare un workshop la Institutul Esalen din California. Așa s-a născut primul său program. Bob și prietenul său, inginerul Bill Yost, au realizat primul program de extindere a conștiinței în 1973 la Esalen, folosind casete audio speciale cu îndrumare verbală.
Acest program de weekend numit M-5000 (ulterior transformat în programul rezidențial Gateway Voyage), a oferit exerciții care au condus participanții în diferite stări de conștiință. Participanții la M-5000 au raportat o gamă largă de experiențe extraordinare, au avut un mare succes în intrarea rapidă în stări profund meditative și modificate ale conștiinței pe care yoghinii sau cei care utilizează meditația le obțin după mulți ani de practică.

Programul a devenit din ce în ce mai popular, pe măsură ce oamenii au auzit despre multiplele descoperiri ale participanților la acest program.
Pe parcursul următorilor 20 de ani, Monroe a continuat să exploreze, să studieze și să-i învețe și pe alții să acceseze stările de conștiință extinsă – metode practice de sporire a potențialului uman.

Pe lângă instrumentele pe care le oferă în vederea dezvoltării conştiinţei umane, domeniile practice în care tehnologia Hemi-Sync® s-a dovedit a fi extrem de utilă, sunt nelimitate. A dezvoltat o serie de programe care permit participanților să experimenteze personal tărâmurile aflate dincolo de realitatea fizică, a construit un campus pentru predare și cercetare și a creat un portofoliu de exerciții audio cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Cercetările au demonstrat eficienţa acestei tehnologii începând de la eliminarea stresului şi insomniilor, învăţarea accelerată, dezvoltarea creativităţii, intuiţiei şi a memoriei, eliminarea fricilor şi fobiilor, depăşirea tiparelor de comportamente nedorite, renunţarea la fumat, întărirea sistemului imunitar, accelerarea proceselor de vindecare şi de recuperare până la aplicaţiile terapeutice în domeniul autismului, ADHD, psiho-oncologie şi eliminarea stărilor depresive. De asemenea, oferă un sprijin excelent în toate procesele de recuperare postoperatorii, atacuri cerebrale şi în ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei.
Are un efect calmant asupra animalelor, studiile arătând o vindecare mult mai rapidă în cazul câinilor şi cailor care au beneficiat în mod suplimentar şi de sunetele Hemi-Sync® în tratamentul lor.
Adesea utilizatorii relatează o rescriere a programului îmbătrânirii. Ei devin din ce în ce mai tineri.
În timp ce inițial a fost motivat de studiul experiențelor în afara corpului, interesul lui Monroe pentru stările modificate ale conștiinței s-a extins și pentru a include alte fenomene conexe, cum ar fi channelingul, lucrul cu ghizii spirituali etc. Deci, a început să studieze, să înțeleagă și să cunoască vastul potențial al conștiinței umane, explorând aceste noi teritorii și apoi a dezvoltat instrumente pentru ca și alții să-și experimenteze tărâmurile de conștiință. Bob a dedicat ultimii săi treizeci de ani de viață pentru a împărtăși ceea ce învățase, cu ceilalți, în timp ce continua să experimenteze.


În 1985 a scris a doua carte, intitulată „Far Journeys” – „Călătorii îndepărtate”, care a continuat seria relatărilor asupra investigațiilor sale personale despre realitatea non-fizică, 1994 a urmat a treia carte, „Ultimate Journey” – „Călătoria Supremă”, care explorează adevărurile despre sensul și scopul vieții și ceea ce se află dincolo de limitele lumii noastre fizice (cărţi traduse în limba română şi publicate de editura For You în 2011).


Institutul Monroe și programele sale de formare sunt o dovadă a competenței și bunătății lui Bob Monroe.
Robert Monroe a murit în 1995, la vârsta de 80 de ani, iar moștenirea lăsată de el continuă și astăzi să schimbe viața a milioane de oameni din întreaga lume.
Moștenirea lăsată nu este doar un mare dar al cunoașterii, ci un serviciu real pentru oamenii care sunt afectați de îndoieli și dorințe spirituale neîmplinite, oferă “ceva de valoare” culturii noastre contemporane și promovează viziunea inspirată de a schimba în mod constructiv direcția și destinul omenirii.
Poate că cel mai important lucru pe care ni l-a lăsat Bob Monroe este viziunea că suntem mai mult decât corpurile noastre fizice, că supraviețuim morții fizice și că nu există nici o separație.
Îi mulțumesc lui Bob în fiecare zi pentru darurile pe care le-a dat tuturor, pentru că m-a ajutat să-mi amintesc cine sunt cu adevărat, că mi-a arătat calea, că m-a ajutat să mă simt liberă, să-mi fac cunoscute necunoscutele mele.

„Schimbarea autentică poate fi atinsă doar prin experienţă personală”, repeta Bob Monroe într-una. Niciodată nu s-a considerat un învăţător, cu atât mai puţin un guru.
Obişnuia să spună când era întrebat de experienţele lui:

 

Robert si Nancy Penn Monroe Co-fondatori The Monroe Institute

„Nu credeţi nimic din ceea ce vă spun eu. Mergeţi şi aflaţi voi înşivă răspunsurile pe care le căutaţi.”

sau

„Eşti mai mult decât corpul tău fizic? Poate că eşti mai mult decât ai visat sau ţi-ai putut imagina vreodată.”

Poate vă întrebaţi, chiar face Hemi-Sync® toate acestea?
Răspunsul meu este da. Puteți încerca și voi.

 

 

Articol realizat de Sanda Zaharie, Outreach Trainer